Zakir KAYA:İnsanları para konusunda açgözlü yapan nedir?
İnsanları para konusunda açgözlü yapan nedir?
Para konusundaki açgözlülüğü anlamak için gelin bir düşünce deneyini inceleyelim:
Tüm dünyada su kıtlığı olduğunu düşünün, bu nasıl bir durum olurdu?
Suyun hayatta kalmamız için temel ihtiyaç olduğunu anladığımız anda, herkes her yerden toplayabildiği ve biriktirebildiği kadar su toplamaya çalışırdı. İnsanlar su için birbiriyle kavga ederlerdi. Yine de insanlar ne kadar suya sahip olursa olsun, kimse kendini tam anlamıyla güvende hissedemezlerdi, çünkü yaşamları için ne kadar suya sahip olmaları gerektiğini kim bilebilirdi? Hiç kimse. Böylelikle insanlar hiç durmadan su biriktirmeye devam edeceklerdi.
Neyse ki, gezegenimizde birçok yerde su bol miktarda var ve gelişmiş ülkelerde halihazırda temiz ve sağlıklı su bulunuyor. Bu yüzden insanlar su biriktrmek veya toplamak durumunda kalmıyorlar. Susadıklarında rahatça su içebiliyorlar. Su herkes için her an ulaşılabilecek bir şey olduğu için insanlar su konusunda açgözlü davranmıyorlar; fakat yine de az gelişmiş ülkelerde temiz su kıtlığı yaşandığı için insanların su konusunda açgözlü davrandıklarını görebilirsiniz.
Eğer bir şey yeterince bol miktarda bulunmuyorsa, o konuda açgözlü davranmaya başlıyoruz, özellikle o madde hayatımızı devam ettirmemiz için gerekliyse. Bu açıdan, açgözlülüğü kıtlığın bir sonucu olarak görebiliriz.
Şimdi de insanların para konusunda nasıl açgözlü olabildiklerine ya da neyin insanları para konusunda açgözlü yapabildiğine bakalım:
Tüm ekonomik sistem para üzerine kurulu olduğu için, paramız olmadan hayatta kalamayız. Fakat para, tüm ekonomistlerin bileceği üzere, yaşayan her insan için hiçbir zaman yeterli değildir. Dahası paranın hep sizde olacağının da garantisi yoktur. Bugün yeterli paranız olabilir; ancak gelecekte parasız kalıp kalmayacağınızı kim garanti edebilir?
Bu yüzden, doğal olarak hepimiz konu para olunca açgözlü davranıyoruz, kimimiz fazla kimimiz az. Gerçekte, banka hesabımızda ne kadar para olursa olsun, asla kendimizi güvende hissetmiyoruz. Bu da milyonları olan insanların neden daha fazla para kazanmak istediklerini açıklıyor. Açgözlülük kazanılan paranın çok daha ötesine geçmiş durumda.
Genellikle zengin olmayan insanlar, zenginlerin para konusunda çok fazla derecede açgözlü olduğunu hatta doğuştan gelen açgözlülüklerinin olduğunu iddia ederler. Gerçek ise tüm ekonomik sistem, kaçınılmaz olarak insanları bu tarz davranışlarda bulunmaya yapılandırmıştır ve temel sistem değişmedikçe, açgözlülüğün ana nedenlerini anlayıp ortadan kaldırmadıkça, her seferinde aynı tuzağa tekrar tekrar düşüp olumsuz sonuçlarını yaşayacağız.
Mutlu ve üretken bir hayat sürmenin yolu, kendi kendinize yetebilmekten geçer. Maddi olarak özgür olmak ve birikim yapmak ise, daha güvenli ve rahat bir yaşam sürmenin anahtarlarındandır. Zor zamanlar için kenarda bulunduracağınız bir miktar para, sizi borç altına girme stresinden kurtaracak, hayatınızı istediğiniz şartlarda yaşayabilmenize yardımcı olacaktır.
Uplifers olarak, bütçe planlaması yapmayı ve para biriktirmeyi kolaylaştıracak ipuçlarını sizler için bir araya getirdik.
PARA BİRİKTİRMENİN 21 YOLU
- Her ay birikim yapmak için rahatlıkla ayırabileceğiniz bir miktar belirleyin. Maaşınızı aldığınızda bu miktarı hemen tasarruf hesabınıza aktarın.
- Bütçe planlamanızı yaparken, ilk adım olarak önceliklerinizi belirleyin. Farklı kalemlerin her birine önem sıralarına ve ağırlıklarına göre bir miktar ayırın.
- Faturalarınızı geciktirmeden ödeyin.
- Sigorta ödemelerinizi ihmal etmeyin.
- Nakit kullanın.
- Kredi kartınıza “borç” kartıymış gibi yaklaşın. Ya da kredi kartı kullanmayın.
- Düzenli harcamalarınızı yapacağınız tek bir kredi kartı belirleyin ve sadece onu kullanın.
- Her ay kredi kartı borcunuzun tamamını ödeyin. Limitinizi aşmayın.
- Her ay mutlaka hastalık ya da tamirat gibi acil durumlar için belli bir miktar ayırın.
- İhtiyacınız olmadığında market alışverişine çıkmayın.
- Musluklarınızı filtreleyerek su kullanımını azaltın.
- Enerji tasarrufu yapan elektronik eşyalar kullanın.
- Harcama yapmadan önce satın alacağınız şey üzerinde ikinci kez düşünmeyi alışkanlık haline getirin.
- Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklarınızdan kurtulun.
- Dışarıda yeme ya da eve sipariş verme alışkanlığınızdan kurtulun.
- Sorumluluğu paylaşın. Evin diğer üyelerini de birikim planınıza dahil edin.
- Mümkün olan durumlarda ikinci el eşya kullanımından çekinmeyin.
- Haftalık olarak harcayacağınız belirli bir miktar belirleyin ve fazlasını yanınızda bulundurmayın. Böylece daha kontrollü harcamalar yaparsınız.
- Bütçe planlaması yaparken en küçük ayrıntıları bile atlamayın. Sabah kahveniz için ayırdığınız 3 lira, yılda 1000 lira eder.
- Düzensiz ödeme alıyorsanız, önceki yıl elde ettiğiniz toplam geliri 12’ye bölerek aylık ortalama gelirinizi hesaplayın.
- Her ayın sonunda harcamalarınızı not edin ve yeniden hesap yapın.
Hiç yorum yok
bizleri takip ettiğiniz için teşekkür ederiz