KAYAN HABERLER

KHA doku ve organ bağışı 1 Olmuş Dr. Hilal Tıpırdamaz Sipahi Bornova ilçe Sağlık Müdürlüğü projesi ile yılın Doktor'unu. Belirledi






          Saat 18:00 -11-11-2018 de İzmir Scinn Hotels kokteyl salonunda düzenlenecek görkemli gece de 5. düzenlenecek olan Kaya Haber Ajansı Ödül törenin de
Dr. Hilal Tıpırdamaz Sipahi ,ye
  KNG -KHA-Takipçilerinin Belirlediği ,  Yılın Doktoru
ödülü takdim edilecek toplamda 41 kişi ve kuruluş gecede ödüllerine kavuşacak..
2017 yılında tüm ülkede bağış kabul eden kurumlar arasında 3.145 bağış ile birinci olmuş İzmir doku ve organ bağışında İstanbul ve Ankarayı geride bırakarak
İzmirlilerin sağlık duyarlılığını açıkça ortaya koymuş
bir projenin MİMARI Bornova kaymakamlığı ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nün desteği İle  Bornova ilçe Sağlık Müdürlüğü'nün oluşturduğu birimin başında...  

Dr. Hilal Tıpırdamaz Sipahi ve katkıları ile özverili insancıl tutumları ile Bornova ilçe Sağlık Müdürü Dr. Vahap Tevfik OĞUZ  ve görevli doktor hemşire yek vücut olarak bu örnek çalışma ile Türkiye'mde ilk sıraya gelen birimi yöneten ''Dr. Hilal Tıpırdamaz Sipahi'' Kaya haber ajansı ödülü takdim etmekten mutluluk ve onur duyarız* KHA*.



Dr. Hilal Tıpırdamaz Sipahi 'yi Tanıyalım..

Eğitim/akademik çalışma:
Doktora: 2001–2008, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Üniversite: 1992–1998, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizli Tıp Fakültesi
Lise:1992, Bornova Anadolu Lisesi 

Yabancı dil: İngilizce

Çalıştığı kurumlar:
- Bornova Evka-4 Sağlık Ocağı, Mart 2003 – Aralık 2005
- Bornova Evka-4 Sağlık Ocağı Sorumlu Hekimi, Aralık 2005 – Mayıs 2007
- Acil Yardım İstasyonu Ambulans Hekimliği, Haziran 2007 – Haziran 2009
- Bornova Merkez Toplum Sağlığı Merkezi, Temmuz 2009 – Aralık 2013
- Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğü, Kamu Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü, Aralık 2013-Aralık 2017
-       Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğü, Bulaşıcı Hastalıklar, Tüberküloz ve Aşı Programları Birimi, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birimi, Okul Sağlığı Programları ve Organ Bağışı Birimi Sorumlusu, Ocak 2018

ORGAN VE DOKU BAĞIŞI BİLGİLENDİRME VE FARKINDALIK ÇALIŞMALARI

Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından ilçemizde organ bağışı bilincinin yerleşmesine, gelişmesine, yaygınlaşmasına ve organ bağışının artmasına katkıda bulunmak için halka yönelik eğitici ve öğretici faaliyetler, organ bağışını özendirmek amacıyla yürütülen çalışmalar sonucunda kurumumuz 2017 yılında tüm ülkede bağış kabul eden kurumlar arasında 3.145 bağış ile birinci olmuştur. Organ ve doku bağışı çalışmalarımız 2018 yılı boyunca da devam etmiştir.bornova ilçe saÄŸlık müdürlüğü bornova/izmir logo ile ilgili görsel sonucu
Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğümüz tarafından 30 Aile Sağlığı Merkezine, Aile Hekimlerine, Aile Sağlığı Merkezine gelen hasta ve hasta yakınlarına yönelik organ bağışı bilgilendirme ziyaretleri yapıldı. 8 Mayıs 2018 tarihinde Ege Üniv. Yabancı Diller Yüksek Okulunda organ bağışı bilgilendirme sunumu ve stant çalışması, her ay ilçemize gelen Sağlıklı Yaşam Aracı çalışması ve Sağlıklı Yaşam Günleri çerçevesinde ( BORSAYAG ) etkinlikler gerçekleştirildi.
Organ ve doku bağışı konusunda halka bilgilendirme yapılması amacı ile cuma günleri Cuma namazı vakitlerinde camilerde organ bağışı bilgilendirme ve stant çalışmaları yapılarak organ bağışı işlemleri yapıldı.
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önderliğinde, Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından, organ nakli ve bağışının toplum için önemi konusunda farkındalık yaratmak, organ ve doku bağışı konusunda toplumu duyarlı hale getirmek, desteklemek, organ nakli tedavisinin hastaya sağladığı faydalar, hasta kişinin yaşama bağlanması ve yaşamına sağlıkla devam etmesi hakkında bilgi vermek amacıyla, 35 Organ Nakli ve Yaşam - Hayatı Bağışla” adlı 3. Organ Bağışı ve Nakli sergisi hazırlandı.
3. Organ Bağışı ve Nakli sergisi 5 Haziran 2018 tarihinde saat 14.00’de Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf VARDAR MÖTBE Kültür Merkezinde “35 Organ Nakli ve Yaşam - Hayatı Bağışla” ile; organ nakli olmuş ve yaşamına sağlıkla kaldığı yerden devam eden otuz beş nakil hastasının nakil öncesi ve sonrası durumlarını belgeleyen kendi seçtikleri fotoğrafları ve durumlarına dair duygu ve düşüncelerini aktardıkları mektuplar sergilendi.
İlçe Sağlık Müdürlüğümüz tarafından 2018 yılı Ekim ayı itibari ile 106 etkinlik çalışmasında toplam 1500 kadar organ bağışı işlemi gerçekleştirildi.
Organ Bağışı Eğitim Çalışmaları
Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından İlçemizde organ bağışı bilincinin yerleşmesine, gelişmesine, yaygınlaşmasına ve organ bağışının artmasına katkıda bulunmak için yapılan eğitim çalışmaları;
8 Mayıs 2018 tarihinde Ege Üniv. Yabancı Diller Yüksek Okulunda organ nakli ve bağışı konulu eğitim sunumu yapıldı.

İlçe Sağlık Müdürlüğümüz, organ ve doku bağışına yönelik bilincin arttırılması, toplumun, özellikle de genç yetişkinlerin bu sürece katılarak organ bağışı konusunda olumlu tutum geliştirilmesi amacıyla 2017- 2018 yılı eğitim-öğretim dönemi 3487 9. Sınıf lise öğrencisine Organ ve Doku Bağışı eğitimleri gerçekleştirdi.

 


ÜLKEMİZDE ORGAN DOKU NAKLİ VE BAĞIŞI
Tedavisi yalnızca organ veya doku nakli ile mümkün olan hastalıklar bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ nakli konusunda uluslararası düzeyde bilgi ve beceriye sahip değerli bilim adamlarına ve gelişmiş teknolojiyle donatılmış nakil merkezlerine sahip olmamıza rağmen organ bağışının yetersiz olması nedeni ülke olarak gereken sayıya ulaşamadığımız gözlenmektedir. Ülkemizde organ ve doku nakli bekleyen kişilerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Ancak uygun organ bulunamadığı için bekleyenlerin her yıl iki bin kadarı hayatını kaybetmektedir.
Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı veya kadavradan alınan yeni; sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denilir. Ülkemizde organ nakilleri dünya standardında yapılmakta ve hatta dünya standardının üzerinde başarı ile sonuçlanmaktadır. Karaciğer ve böbrek gibi önemli organların nakillerinde başarı oranları %90'nın üzerindedir. Organ nakli yapılacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre cins, ırk, din, zengin-fakir ayrımı yapılmaksızın belirlenir.
Ülkemizde; kalp, karaciğer, akciğer, böbrek, pankreas, incebağırsak gibi organlar, kalp kapağı, gözün şeffaf kornea tabakası, deri, tendon, kemik, kıkırdak, kas ve kemik iliği dokuları başarı ile nakledilmektedir. Organ naklinin sağladığı avantajlar; daha uzun bir yaşam süresi, daha kaliteli bir yaşam süresi, üretkenliğe geri dönebilme, hastaneye yatışların azalması, sağlık harcamalarını azaltması, ülke ekonomisine katkıdır.
Organ Bağışı kişi hayatta iken, kendi iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisinde kullanılmasına izin vermesidir.
Ülkemizde 29.05.1979 tarihli 2238 sayılı kanun ile “Organ ve Doku Nakli Hizmetleri” yürütülmektedir.  2238 sayılı yasaya göre 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.
Organ bağışının dini yönden sakıncasının olmadığını, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu 03.03.1980 tarihli organ ve doku naklinin caiz olacağı ile ilgili kurul kararı  ile belirtmiştir.
Organ ve doku bağışı işlemi; İl Sağlık Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlükleri, tüm kamu, özel ve üniversite hastaneleri, toplum sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, organ nakli yapan merkezlerde yapılabilmektedir.
Organ bağışında bulunabilmek için; organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması; organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. Organ bağışı yapanların bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri hem ailenin olumlu kararı yönünde hem de toplumsal kabulün artması açısından yararlı olacaktır. Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda organ bağış kartını yırtıp atmalı ve bu kararını ailesine bildirmelidir. Bunun yanında kişi organ bağışı başvurusu kabul eden kurumlardan herhangi biri ile iletişime geçerek sistemden kaydının silinmesini de talep edebilir. Her koşulda kişinin beyin ölümünden sonra organ nakli vericisi olabilmesi için ailenin izni aranır.
Ülkemizde Mart 2018 tarihi itibariyle 25.353 kişi hayatlarını devam ettirmek için organ nakline ihtiyaç duymaktadır. En fazla organ bekleyen grubun başında böbrek hastaları gelmektedir. 70.000’e yakın kronik böbrek yetmezliği hastası haftanın 3 günü diyaliz cihazına bağlı olarak böbrek nakli olabilmek umuduyla yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 6 bin yeni böbrek hastası organ nakline ihtiyaç duymaktadır. Yılda yaklaşık 2 bin kişi organ nakli beklerken hayatını kaybetmektedir.
Organ nakillerinde verici kaynağı canlı ve kadavra (beyin ölümü gerçekleşmiş kişi) olarak ikiye ayrılmaktadır. Avrupa ülkelerinde organ vericilerinin yaklaşık % 75’i kadavra, %25’i canlı kaynaklı iken Türkiye’de tam tersine organ vericilerinin yaklaşık %75’i canlı, %25’i kadavra kaynaklıdır. Kadavradan organ alınabilmesi için beyin ölümünün gerçekleşmiş olması gerekir.
Mart 2018 tarihi itibariyle İzmir ili organ bağışçı sayısı 49.284 olup, ülke genelinde organ bağışında 1. sırada yer almaktadır. Bornova ilçesinde ise toplam bağışçı sayısı 6.454’dür ve ülkede tüm kurumlar içinde 2017 yılı birincisidir.
Unutmayalım; bugün sağlıklı olmamız yarın da aynı sağlıklı hayatımızı sürdüreceğimizi göstermez; organ bekleyen hasta biz ya da bir yakınımız olabilir. Yaşam umudunu kaybetmekte olan binlerce hastamız için yeni umut pencereleri açmak üzere tüm halkımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz.




Görüntünün olası içeriÄŸi: yazı 


MERAK ETTİKLERİNİZ

ORGAN NAKLİ NEDİR?
Vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya beyin ölümü gerçekleşmiş kişiden alınan sağlam ve aynı görevi üslenecek bir organın nakledilmesi işlemidir.

ORGAN BAĞIŞI NEDİR?
Bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir.

NAKİL YAPILABİLECEK DOKU VE ORGANLAR HANGİLERİDİR?
Ülkemizde nakil yapılan organlar
-Böbrek
-Deri
-Karaciğer
-Kalp
-Akciğer
-Pankreas
-İncebağırsak

Nakil yapılan dokular ise;
-Kemik
-Kemik iliği
-Kornea
-Kalp kapağı

HER ÖLÜMDEN SONRA ORGANLAR ALINABİLİR Mİ?
Organ bağışı yapılsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin evde ya da yolda vefat eden bir kimse bağış kartı ve ailesinin rızası olsa bile organları alınamaz. Yalnızca hastane yoğun bakım ortamında, makineye bağlı iken, beyin ölümü ile tıbben ölümü gerçekleşen insanlardan organ nakli yapılabilir. Yani sıkça duyduğumuz deprem ve felaketlerden sonra cesetlerin organlarının alınması gibi bir durum söz konusu değildir.

BİR ORGAN HERKESE NAKLEDİLEBİLİR Mİ?
Bir organın hiçbir özellik aranmadan herhangi birine nakledilmesi söz konusu değildir. Organ naklinde alıcı verici olacak kişilerin doku uyumları önem arz etmektedir. Alıcı ve vericinin doku uyumları testlerle belirlenir en yüksek doku uyumunda cerrahi işlem gerçekleştirilir. Ayrıca doku uyumunun yanı sıra nakille verilen bağışıklık önleyici ilaçlarla (immunsupresif) ameliyat başarısı yükselir.  

KİŞİ ÖLMEDEN ORGAN NAKLİ KARARI ALINABİLİR Mİ?
Tıpta en temel ilke her bireyin kendi yaşam hakkı olduğu ve trilyonda bir yaşama dönüş şansı bile olsa bu şansın sonuna kadar kullanılması gerektiğidir. Hiç kimse için nasıl olsa ölecek tabiri kullanılamaz. Hastane yoğun bakım ortamında doktorlardan oluşan bir ekip tarafından beyin ölümü kararı verilmeden organ nakli düşüncesi asla gündeme gelemez.

DİNEN BİR SAKINCA VAR MIDIR?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmıştır. 6.3.1980 tarih 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Diğer islam ülkelerinde de ve bütün büyük dinlerde de benzer kararlar mevcuttur. Kur'an-ı Kerim'de de (Maide Suresi, Ayet 32) " KİM BİR KİMSEYE HAYAT VERİRSE, ONUN SANKİ BÜTÜN İNSANLARA HAYAT VERMİŞÇESİNE SEVAP KAZANACAĞI " beyan olunmuştur.

NEREYE-NASIL ORGAN BAĞIŞI YAPABİLİRİM?

-İl Sağlık Müdürlüğü
-İlçe Sağlık Müdürlüğü
-Hastaneler
-Organ nakli yapan merkezler
-Toplum sağlığı Merkezi
-Aile Sağlığı Merkezi

Organ bağışı yapmak isteyen kişiler yukarda belirtilen yerlere başvuru yaparak iki tanık huzurunda bir belge imzalayarak organ bağışı kartına sahip olurlar. Organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir.


ORGAN BAĞIŞI İÇİN YAŞ SINIRI VE ÖZELLİK ARANIYOR MU?

18 Yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir ve organ bağışı kartı sahibi olabilir.


BÜTÜN ORGANLARIMI BAĞIŞLAMAK İSTEMİYORUM, MÜMKÜN MÜ?

Organ bağışı kartının bir bölümünde bağışlamak istediğiniz organlarla ilgili seçenekler mevcuttur, bu bölümde işaretlediğiniz organlarınız dışında her hangi bir organınızın alınması söz konusu değildir.

HER ORGAN BAĞIŞI YAPANIN ORGANLARI MUTLAKA ALINIR MI? 

Kişi organ bağışı yapmış olabilir fakat evde yolda ya da kaza yerinde ölümü gerçekleşmiş ise organları alınamaz. Daha önce de belirttiğimiz gibi ancak hastane yoğun bakımında beyin ölümü ile vefat etmiş kişilerin organları aile bireylerinin de onayı ile alınabilir.


ORGAN BAĞIŞI FİKRİMDEN VAZGEÇTİM! MÜMKÜN MÜ?

Organ bağışı kartı sahibi olsanız dahi, istediğiniz anda ailenize bildirerek ve bağış kartınızı yırtarak, fikrinizden vazgeçebilirsiniz. Bakanlığımızca 2013 yılı Nisan ayında oluşturulan Türkiye Organ Bağışı Bilgi Sistemine (TODBS) kaydınız var ise kaydınızın silinmesi için organ bağışı yaptığınız kuruma ya da organ bağışı alan her hangi bir kuruluşa talebinizi iletebilirsiniz.


ORGAN BAĞIŞI YAPTIĞIMI, AİLE BİREYLERİMDEN GİZLEMEK İSTİYORUM! ÜZERİMDEN ÇIKACAK BAĞIŞ KARTI YETERLİMİDİR?

Hiçbir zaman bağış kartı tek başına yeterli değildir. Ailenizin ya da yakınlarınızın rızası olmadan organlarınız alınamaz. Bu sebeple bağış yaptığınız andan itibaren bu kararınızı ailenizle paylaşmanız gerekmektedir, organ bağışı bir nevi mirastır.

ORGANLARIMIN BİRİNE SATILMA İHTİMALİ YA DA BELİRLİ KİŞİLERE ÖZELLİKLE VERİLME DURUMU VAR MIDIR? 

Kişilerin bir bedel karşılığı organlarını vermeleri 2238 sayılı yasaya göre yasaktır. Bağışlanan organlar, bu konuyla ilgilenen Ulusal Koordinasyon Sistemi tarafından tıbben acilliği ve doku uyumuna göre en uygun alıcıya nakil edilir. Bu belirlemede zengin, fakir, ırk, cinsiyet vb. ayrımlar kesinlikle yapılmaz.

ORGANLARI ALINAN KİŞİNİN CENAZESİ VÜCUT BÜTÜNLÜĞÜ BOZULMADAN TESLİM EDİLMESİ MÜMKÜN MÜDÜR?

Organları alınan kişinin cenazesi, kamuoyuna yansıdığı gibi bir torba içinde teslim edilmez aksine son derece özenli bir şekilde vücut bütünlüğü bozulmadan aileye teslim edilir. Bu konuda nakil merkezleri özellikle hassasiyet göstermektedir.

Hiç yorum yok

bizleri takip ettiğiniz için teşekkür ederiz