KAYAN HABERLER

Erdoğan, BAE ziyaretinde 50 milyar dolarlık anlaşma imzaladı


Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye, Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yatırım ve fon için zengin Körfez Arap ülkelerini gezerken Abu Dabi'ye yaptığı ziyaret sırasında 50,7 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen çok sayıda anlaşma imzaladı.

Erdoğan, BAE ziyaretinde 50 milyar dolarlık anlaşma imzaladı
Abone OlGoogle Haberleri

Devlet haber ajansı WAM'ın bildirdiğine göre, Erdoğan ve BAE Başkanı Mohamed Bin Zayed, iade anlaşması, enerji ve doğal kaynakların geliştirilmesi, uzay ve savunma işbirliğini içeren anlaşmaların imza törenine katıldı.

Paketin bir parçası olan Abu Dabi devlet servet fonu ADQ, 8,5 milyar dolara kadar Türkiye deprem yardım tahvilini finanse etmek için bir mutabakat zaptı (MoU) imzaladığını söyledi. Türkiye İhracat Kredi Bankası ile bir Mutabakat Zaptı, ADQ'nun ayrıca Türk ihracatını desteklemek için 3 milyar dolara kadar kredi imkânını finanse ettiğini görecek.

Erdoğan, törenden Türk devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, "İmzalayacağımız ortak anlaşma ile ilişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine taşıyacağız." dedi.

Yatırım teşviki, güvenlik, yenilenebilir enerji ve ulaşım gibi alanlarda hukuki altyapıyı güçlendirmek istiyoruz” dedi.

Abu Dabi, Erdoğan'ın zayıflayan lira, ağır açıklar ve kronik enflasyonla mücadele eden Türkiye ekonomisini canlandırmaya odaklanan Körfez gezisindeki son durağı oldu. Gezide Suudi Arabistan ve Katar da yer aldı.

Diplomatik çabalarının meyvelerini toplayan Suudi Arabistan, Salı günü Türkiye tarihinin en büyük savunma sözleşmesinde Türk İHA'ları satın almayı kabul etti.

Türk lider, Ankara'nın siyasi İslam'a ve demokrasi yanlısı hareketlere verdiği destek nedeniyle on yıldır gerilen ilişkilerin ardından son iki yılda Riyad ve Abu Dabi ile diplomatik bağları onarmak için çalıştı. Türkiye, Suudi Arabistan ve BAE'nin 2017'de Katar'a abluka uygulaması üzerine Doha'ya da asker göndermişti.

İlişkiler ısınırken işler yeniden başladı. Abu Dabi, zor durumdaki lirasına yardım etmek için geçen yıl Ankara ile yerel para birimlerinde 5 milyar dolarlık takas anlaşması yapmayı kabul etti. BAE şirketleri o zamandan beri Türkiye'de birkaç yatırım yaptığını duyurdu.

Ankara, geçen ay Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in muadilleriyle "ekonomik işbirliği fırsatlarını" görüşmek üzere BAE'ye gittiklerini ve Cumhurbaşkanı Şeyh Muhammed bin Zayed el-Nahyan ile görüştüklerini söyledi.

Körfez Arap ülkeleri, Türkiye'nin yerel sanayilerin gelişmesine ve teknoloji transferine yardımcı olacağını umarak ekonomilerini petrolden çeşitlendirmek için iddialı planlar başlattı. Suudi Arabistan ile yapılan drone anlaşması ortak üretimi de kapsıyordu.

Hiç yorum yok

bizleri takip ettiğiniz için teşekkür ederiz